Huollon yhteystiedot
Mikko Kämäräinen
Huoltopäällikkö
+358 40 588 1185
Ville Haaraoja
Technical Support Specialist
+358 44 978 1263
Pyydä tarjous
Sanna-Mari Laiho
Tuotespesialisti
+358 50 374 9737
Yhteystiedot
Kokemuksia urologeilta

Kokemuksia urologeilta

Tampereella Hatanpään sairaalassa työskentelevä urologian erikoislääkäri Susanna Pasanen on tehnyt lasertoimenpiteitä vuodesta 2008 saakka.

– Laitteisto hankittiin silloin meille omaksi. Sitä ennen se oli ollut talossa jo koekäytössä. Tällä hetkellä meitä laseroivia urologeja on kolme. Viherlasertoimenpiteitä talossamme on tehty jo noin 600.

– Lähes verettömässä lasertoimenpiteessä laserenergia höyrystää virtsaputkea ahtauttavan ylimääräisen eturauhaskudoksen pois, jolloin virtsankulku helpottuu. Tähänastisten kokemusten perusteella päiväkirurgisestikin toteutettavissa oleva lasertoimenpide vaikuttaisi olevan eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun hoidossa yhtä tehokas, mutta potilaalle perinteistä höyläysleikkausta kevyempi hoitomuoto. Potilas voi kotiutua jo toimenpidepäivänä tai seuraavana päivänä sairaalan käytännöistä riippuen.

Väestön ikääntyminen on johtanut eturauhasen kirurgisen hoidon tarpeen jatkuvaan kasvuun.

– 60-vuotiaista miehistä jo 80 prosentilla eli neljällä viidestä on eturauhasen liikakasvua. Puolelle heistä liikakasvu aiheuttaa oireita, mutta oireilevista vain puolet hakeutuu hoitoon, sillä virtsaamisen vaikeutumisen oletetaan usein olevan normaalia vanhenevalle miehelle, Susanna Pasanen toteaa.

– Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu ja siihen liittyvä virtsankulun huononeminen onkin ikääntyvän miehen tavallisimpia sairauksia, mutta siihen on olemassa monenlaisia hoitoja. Tutkimuksiin ja hoitoon kannattaa hakeutua.

Liikakasvua voidaan aluksi hoitaa seurannalla ja lääkkeillä, mutta jos virtsaamiseen liittyy hankalia, elämänlaatua huonontavia oireita, virtsaumpi tai muu munuaisten toimintakykyä uhkaava tilanne, virtsankulku voidaan hoitaa kuntoon kirurgisesti höyläysleikkauksella tai laserhoidolla, jotka molemmat suoritetaan joko spinaalipuudutuksessa tai yleisanestesiassa.

– Potilaalle kevyempänä hoitomuotona lasertoimenpide mahdollistaa myös niiden monisairaiden potilaiden kirurgisen hoidon, joille höyläysleikkaus verenvuotoriskeineen olisi liian kuormittava, Susanna Pasanen toteaa.

– Lisäksi meillä on täällä Hatanpään sairaalassa tarjolla vielä kolmaskin vaihtoehto niille huonokuntoisille potilaille, joiden kohdalla kirurgiset hoidot vaadittavine anestesioineen ovat poissuljetut. Se on paikallispuudutuksessa tehtävä eturauhasen mikroaaltohoito. Tämä hoito toteutetaan polikliinisesti käyttäen erityistä vuokralaitteistoa, joka tuodaan käyttöömme Tanskasta yhden päivän ajaksi noin kahden kuukauden välein.

– Ja tietenkin: avoleikkauksiakin tehdään, jos eturauhanen on erittäin suuri. Olemme tosin hoitaneet lasertoimenpiteelläkin hyvin tuloksin reilusti yli satagrammaisia eturauhasia.

– Meidän urologien tärkeä tehtävä on virtsankulun normalisoinnin ohella säästää munuaisia ja pitää ne toimintakykyisinä lopun ikää. Senkin vuoksi virtsankulku on tärkeää hoitaa kuntoon hyvissä ajoin, Susanna Pasanen korostaa.

Alla olevasta linkistä voit lukea lisää lääkäreiden kommentteja toimenpiteestä:

Urologien kayttökokemuksia (pdf)
Eturauhasen laserhoito (pdf)